Kunstennacht Hasselt 2016


donderdag, 28 april, 2016
Kunstennacht Hasselt 2016

Schepenen Karolien Mondelaers en Gerald Corthouts zetten samen hun schouders onder "Kunstennacht Hasselt"

Op donderdagavond 12 mei 2016 zetten 18 locaties in Hasselt hun deuren open. Net als vorig jaar tovert vzw Stadstriënnale de Hasseltse binnenstad om tot één groot kunstparcours. Voor wie de veelheid aan musea, galeries en cultuurhuizen in Hasselt by night eens wil proeven, is dit absoluut dé kunstzinnige kans. 

Het culturele landschap in Hasselt kent heel wat boeiende plekken en initiatieven. Ook dit jaar zijn die eenmalig ook ’s avonds te bezoeken, met name tijdens Kunstennacht 2016. Net als bij de eerste editie vorig jaar, betrekt Stadstriënnale daar in Hasselt – in tegenstelling tot museumnachten in collega-steden – ook private initiatieven bij. 

"Met een mix van jonge kunstenaars en gevestigde waarden en van kleinere en grote huizen, heeft Hasselt het hele jaar door een sterk cultuur- en kunstaanbod. En tijdens de Kunstennacht wordt de lat nog wat hoger gelegd en worden al die initiatieven met mekaar verbonden", zegt schepen van cultuur Karolien Mondelaers. "Dat verbinden mag trouwens vrij letterlijk genomen worden, want meer nog dan vorig jaar zal ook in het straatbeeld duidelijk zijn dat er iets te beleven is. Samen met Stadstriënnale willen we ook passanten nieuwsgierig maken via licht en muziek”, vult schepen van evenementen Gerald Corthouts aan. Doorheen de stad zullen waakvlammen de weg wijzen naar verschillende bekende, minder bekende en totaal onbekende locaties.

Volg uitzonderlijk die avond een gecureerde tour van het kunstparcours door Heidi Lenaerts, Patrick Janssens of andere BV’s, geniet onderweg van levendige straatanimatie, ontmoet verscheidene kunstenaars in levende lijve, woon een lezing / workshop bij, volg een rondleiding of pik gewoon op je eigen tempo een expo mee. Vanaf 22u kan je opnieuw in CIAP terecht voor de heuse afterparty met Wicky Deejays ‘The Hunter’ en ‘Wim & Ick’. 

Praktisch:

Kunstennacht Hasselt, 12 mei 2016, 18 – 23 uur (afterparty vanaf 22 uur in CIAP)

Georganiseerd door Stadstriënnale Hasselt

Contactpersoon: Pieter Jan Valgaeren, artistiek coördinator, pieterjan@stadstriennale.be 

Facebookpagina: Kunstennacht Hasselt

Met de steun van de stad Hasselt

Meer info op www.kunstennacht.be

 

Overzicht activiteiten en tentoonstellingen 

De groepsexpo ‘Design My Privacy’ in Z33 bijt de spits af met de vraag hoe persoonlijke digitale data te beschermen, met werk van oa. Roel Roscam Abbing, Dennis de Bel en Josh Begley. Kunstenaar Dries Depoorter experimenteert in ‘Data Broker’ met privégegevens van zichzelf en willekeurige mensen op het net, terwijl Joris Perdieus met zijn performance ‘In-Line’ de magische overgang tussen twee werelden bespeelt. Verdrink je graag in surrealistische filmvertoningen van Basim Magdy? Ook mogelijk. Tevens wordt er het nieuw online platform voor ongedisciplineerde kunsten SMARTLAB voorgesteld, waar in ACT I werk van Ben Storms via live streaming te volgen is. Bij Eastmen Gallery zet Spaans schilder Dario Urzay deze digitale virtuele trend verder met ‘From Seoul, Tokyo and Paris to Hasselt’. Neem ook gerust plaats in de interactieve Photo Booth in Art & Advice om jezelf op de affiche van de expo te zien verschijnen. 

Duik je liever in de reële wereld? Atelierwerking VONK biedt een overzicht van wat vandaag leeft onder jonge Limburgse kunstenaars als Marnik Neven en Stefanie Schaut, terwijl onderzoeksgroep FRAME de expo/symposium ‘Field Notes and Dirty Drawings’ presenteert met oa. Tiemke Gauderis en Marc Nagtzaam. Allebei in Z33.Erasmusstudenten aan de PXL-MAD School of Arts reflecteren in ‘Babel’ over elkaar niet begrijpende communicatie. In zaal Onder de Toren, waar je eveneens de monumentale houtskooltekening van Rinus van de Velde kan bewonderen, staat ‘Broodnodig’ stil bij de eigenheid van kunstenaars als An Ongehena en Philip Jurca in een groepskunstwerk. Temporary Contemporary Thonissenlaan 23 toont uitdrukkelijk drie generaties kunstenaressen, die vanuit fotografie het meest behandelde thema in de kunstgeschiedenis belichten: de vrouw. Kultuurhuis De Tijd Hervonden houdt het bij een solo van Caroline Coolen. Even nodig om te shaken? Ga langs bij het Jenevermuseumvoor de ‘art of shaking and flairbartending’.

In het Literair Museum komen oa. Kim Duchateau en Ives Maes in de BoekHerBerg langs om hun favoriet boek te delen. Bewonder er eveneens de boekillustraties ‘Walvis en co’ van Annemarie van Haeringen of de lichtsculpturenvan Patrick Reuvis en Luc Smeets in Het Stadsmus. De Stedelijke Academie plaatst met de expo ‘DesignAtelier’ dan weer design van leerlingen en oud-leerlingen centraal. Van design naar beeldende kunst, in CIAP gaat Kasper Bosmans in ‘Loot, Soil And Cleanliness’ op zoek naar specifieke overblijfselen van lokale socioculturele tradities en gebruiken, en kneedt Eleanor Duffin de dualiteit van tijdelijke en duurzame klei in ‘From Flesh To Bone’. Tot op het bot gaat ook het Modemuseum met de tentoonstelling ‘Haute-à-porter’, waarin begrippen als vakmanschap, luxe, extravagantie en spektakel, in aanwezigheid van curator Filep Motwary, sterk onder de loep worden genomen. 

In het decor van het Clarissenklooster brengt glaskunstenaar Warner Berkmans kleine en grote interacties waarin verleden en toekomst samenvallen. Geluidskunstenaar Timo Luyck brengt er glas ook écht tot leven. Alley Gallery gaathaarscherp realistisch met 'By The Power Of Nature' van Zenk One, terwijl in het Kunstencentrum België ‘The Shape To Come’ met werk van oa. Sam Ballet en Charlotte Vandenborre tijd en identiteit haar werk laat doen. Met de visie op abstractie van Luc Claus, Bernard Sercu en Dan van Severen bewijst Cultuurcentrum Hasselt: ‘Eenvoud is niet eenvoudig’. Nicoline van Stapele stapt mee in deze overtuiging met haar eindeloze variatie in tekeningen, schilderijen, collages en sculpturen op het herdenken van abstracte figuratie in ‘Nooit genoeg’. Hoewel de sculpturen van John Van Oers tussen licht en zwaar weifelen, neigen ze naar abstractie, maar worden het nooit. Teveel abstract? Je kan in het CCHA ook gewoon versteld staan van de fascinatie van Sanne De Wilde voor dwergen in ‘The Dwarf Empire’.

 

Lees meer